Faktum är att studier visar att 40 procent av besökarna lämnar en sida som inte laddat klart inom 3 sekunder. Google ser dessutom webbsidans laddningstid som en faktor för SEO-ranking, så även ur den aspekten är hastigheten viktig. Här har vi sammanställt fem tips som hjälper dig att öka hastigheten och därmed rankingen på din sida.
1. Välj rätt tema för webbplatsen
Dagens webbplatser är oftast byggda på plattformar som erbjuder en mängd olika teman att välja bland. Valet av tema grundar sig vanligen på funktioner och form, men här är det viktigt att också väga in hastigheten. Vissa teman är betydligt snabbare än andra när det kommer till att ladda sidor och om du redan från början har valt ett långsamt tema kommer du oavsett övriga åtgärder ha svårt att komma upp i hastighet. Så kosta på dig en liten screening innan du bestämmer dig – antingen genom att göra egna mätningar eller genom att söka fram information via tester som andra gjort.
2. Cache – ett nödvändigt minne
Att använda cache är ett av de snabbaste och effektivaste sätten att öka hastigheten på din webbplats. En cache kan förklaras som ett slags korttidsminne för webben.
Vid besök till en tidigare besökt webbplats kommer servern ihåg hur den såg ut vid senaste besöket och laddar endast ner uppdaterat innehåll. Detta minskar mängden bandbredd som krävs för att ladda sidan vilket gör att den laddas mycket snabbare.
Begreppet nämns kanske främst i sammanhanget att “tömma cachen”. Det är ett sätt att återställa ett minne om webbplatsen inte uppdateras till senaste versionen per automatik. Genom att ta bort det gamla minnet tvingar du helt enkelt webbläsaren att hämta den senaste versionen av de webbsidor du besöker.
3. Undvik onödiga tillägg
Det är lätt att vilja testa många funktioner och nya plugins. Problemet är att ett alltför frikostigt installerande av skript och plugins kommer att resultera i en långsam sida. Använder du exempelvis WordPress som plattform bör du undvika tillägg som inte är absolut nödvändiga. Jämför också olika varianter för att se vilket som är bäst komprimerat innan du väljer vad som ska installeras. Att granska omdömen och läsa hur andra bedömt plugins kan vara en enkel väg till att undvika de största fällorna.
4. Sprid belastningen med CDN
CDN står för Content Distribution Network – ett distributionsnätverk för innehåll på svenska. Det kan beskrivas som ett nätverk av noder på olika geografiska platser som hjälper som till att distribuera innehåll såsom ljud, bild och livestreaming. Det är är numera en central del i hur tjänster levereras ut på internet till användarna av dessa tjänster. Genom att sprida belastningen på tjänsten ut över ett stort antal punkter och servrar kan tjänsten levereras med hög prestanda och hastighet. Dels blir webbsidan allmänt snabbare men förhindrar även krascher vid besökstoppar.
CDN:er finns i fler olika storlekar och prisklasser. Det går även att kombinera fler olika tjänster för att nå optimala förhållanden. Oavsett nivå på prislapp och lösning är det en varm rekommendation att använda någon form av CDN för din webbplats.
5. Optimera dina bilder och välj dem med omsorg
Komprimera bilder och anpassa storleken så att de inte är större än nödvändigt. Se också till att välja rätt filformat för att inte göra bilderna så snabba att ladda som möjligt.
Till exempel bör du bara undantagsvis välja .png för bilder med frilagd bakgrund. Bilder i detta format blir tyngre att ladda än .jpg-bilder. Samma sak gäller för .gif som endast bör användas för animerade bilder. Sammanfattningsvis är .jpg nästan alltid att föredra. Det formatet komprimerar bilden på ett bra sätt och med rätt komprimering går laddningen snabbare.
Vill du prata mer om din webbplats eller få hjälp att optimera den? Tveka inte att kontakta oss!