Premium webbtexter del 4: 
Långa trådar och korta stumpar

Premium webbtexter del 4:
Långa trådar och korta stumpar

Långa eller korta stycken

Använder du styckeindelning och mellanrubriker rätt kommer besökaren bli nyfiken, läsa ditt budskap och du får chans att stärka en viktig relation. 

Korta stycken gör texten lättillgänglig och mellanrubriker kan fånga läsaren och behövs för att stärka er position i sökmotorernas träfflistor.  

Tre tips för lyckad styckeindelning 

  1. Använd blankrad för nytt stycke. Språkligt går det att använda indrag men blankrader skapar en luftighet som gör texten lättare att läsa.
  2. En tanke per stycke. När du kommer in på en ny tanke, nytt ämne eller ett annat perspektiv är det dags för nytt stycke. 
  3. Använd rubriker för varje stycke. På webben är mellanrubriker bra på flera sätt; du fångar läsaren snabbare och välformulerade mellanrubriker är viktiga för sökmotoroptimeringen.    

Långa eller korta meningar 

Det generella rådet är att skriva korta meningar men text med bara korta meningar blir heller inte bra. En sådan text blir svårläst. Punkter avbryter. Din läsupplevelse blir sönderhackad hela tiden. Det blir svårt att se den röda tråden.

Skriver du däremot med långa, snirkliga meningar, om inte hela tiden, så åtminstone nästan, kan även det vara mycket svårt att hänga med i som läsare vilket har både med formateringen av texten, spaltbredder och liknande, men också med att du - läsaren - aldrig får uppleva en tempoväxling som talar om vad som är betonat och inte att göra och i värsta fall försvinner hela poängen i ett långt meningslöst flöde av ord. 

Om du förstod det du läste ovan gjorde du ett bra jobb men fick förmodligen anstränga dig. Det visade hur fel det blir om man hamnar i diket med bara korta eller långa meningar. Variation är det bästa. 

Tre tips för att kontrollera meningslängden

  • Lita på din känsla. Ofta har du ett naturligt flöde i det du vill berätta.
  • Om du inte tror dig själv om att ha den känslan, granska din text matematiskt och se till att du varierar meningslängden. 
  • Läs din text högt. Då märker du var man fastnar och var det låter konstigt med en paus eller behövs en punkt. 

Att bli riktigt duktig på att avgöra när en mening bör vara lång eller kort kommer med övning och erfarenhet men tips ger ändå en knuff i rätt riktning. Mer tips kommer i nästa del av Premium webbtexter. Då handlar det om att kontrollera enkelheten i sin text.

Taggar  kommunikation seo skrivande webbadministration

Relaterade ämnen som kanske kan intressera dig?

Sigillet är utfärdat av Syna AB