Premium webbtexter del 3:
Man kan visst vara långrandig på webben

Premium webbtexter del 3:
Man kan visst vara långrandig på webben

Vi slår hål på myten om förbjudna långa texter och lär dig att själv se vad som är lagom långt för din målgrupp, i din kontext. Med rätt längd på texten slipper du ge knapp information som kan skada förtroendet likväl som att överinformera så att läsaren inte orkar ta till sig budskapet. En text bör aldrig vara längre än nödvändigt men vad som är nödvändigt varierar.

Stirra dig inte blind på att skriva kort

En blogg med en trogen läsekrets kan få långa inlägg lästa, liksom en bra tidningsartikel inte störs av att man behöver scrolla. Berättar ni något spännande som intresserar läsaren så var generösa. En fängslad läsare prioriterar att ta till sig budskapet och du vinner tid att bygga relationer. Dessutom servererar ni mer innehåll till sökmotorerna vilket ökar chansen att bli hittad av nya läsare i sökmotorerna.

Målgrupp och kontext avgör

Svaren på frågorna om målgrupp och kontext visar hur lång texten kan vara. Använd de svaren innan du börjar skriva för att få ett hum om det är en A4, ett kort stycke eller bara tre meningar som ska skrivas. Du kan också använda svaren i efterhand för att få veta om texten bör förkortas eller broderas ut.  

  • Vad vill läsaren veta och vilka ord söker den på? Det finns kanske stycken som saknar svar, som svarar på irrelevanta frågor eller använder "fel" nyckelord. Ta bort, ändra eller brodera ut text utifrån det.
  • När läses texten? Om texten aktivt söks upp har man råd att vara generös. Om texten är en mer eller mindre påtvingad information är det viktigt att vara kortfattad för att inte uppta tid.
  • Vem är läsaren? Är det en grupp med intresse för det du skrivit kan du vara generös och dela med dig av kunskap och detaljer. Är det en spretig målgrupp med ett ytligt intresse för ämnet är det viktigt att inte tråka ut; välj de viktigaste poängerna och var kortfattad. 

Viktiga detaljer i nästa del

Nästa del i Premium webbtexter handlar om långa stycken, mellanrubriker och meningslängd. Alla är viktiga detaljer för att visa upp er med kvalitet och kommunicera rätt med er målgrupp. 

Taggar  kommunikation seo skrivande webbadministration

Relaterade ämnen som kanske kan intressera dig?

Sigillet är utfärdat av Syna AB