Kommer Internet Explorer 6 äntligen att försvinna?

Microsoft Internet Explorer logotypeMicrosoft tar äntligen steget! Långt efter både Google Chrome och Mozilla Firefox tar Microsoft äntligen steget och ger Internet Explorer (IE) automatiska uppdateringar, uppdateringar som utvecklare världen över längtat efter i flera år.

De automatiska uppdateringarna kommer bidra till att:

  • Windows XP får Internet Explorer 8.
  • Windows Vista får Internet Explorer 9.
  • Windows 7 får Internet Explorer 9.

Vad innebär det här för dig som användare?

I stort så kommer det innebära att du får en trevligare och säkrare webbläsarupplevelse. För vissa som har legacy-system, d.v.s. gamla system som saknar nya uppdateringar, kan det innebära problem. Om dessa system kräver IE6 eller IE7 kan uppdateringarna kräva en omfattande insats för att få till moderna och hållbara system, (dock kan jag tycka att de borde uppdaterat för länge sedan.) 

Vad innebär det för oss utvecklare?

I och med att IE6 försvinner så kommer många gamla buggar som har hemsökt oss de senaste tio åren också försvinna. För att kort nämna några:

IE6 lägger automatiskt på dubbla marginaler när man använder float

.exempel { float: left; margin: 0 10px; /* Kommer bli 20px i IE6 */ }

IE6 har ej stöd för display: inline-block

För att kunna positionera saker bredvid varandra i t.ex. en meny så krävs att man antingen sätter float eller display: inline-block på alla element som ska ingå i menyn.

float kommer dock med en hel massa problem som att man t.ex. måste sätta width och overflow: hidden på det kapslande elementet annars får det kapslande elementet ingen höjd, vilket gör att efterkommande element ser ut att ligga under menyn. Det är också svårt att centrera menyn horizontellt om man använder float.

IE6 har ej stöd för css-attribut-selektorer

En av de vanligaste är när man vill formge formulärfält.

input[type=”text”] { border: 0; background: #f2f2f2; }

Summering

Alla borde sträva efter att hålla sina enheter (dator, mobil, TV, o.s.v.) uppdaterade då det främjar utvecklingen när vi som utvecklar slipper sitta och jobba runt buggar och i stället kan fokusera på att göra produkterna ännu bättre.

Taggar  webblasare

Relaterade ämnen som kanske kan intressera dig?

Sigillet är utfärdat av Syna AB